Ishrana u predškolskoj ustanovi „Naša Vila“ usklađena je sa Normativom o ishrani predškolske dece , hrana se priprema se po sertifikovanom HACCP sistemu u samostalnoj kuhinji u okviru predškolske ustanove.
Na realizaciji ishrane dece rade dva kuvara-glavni i pomoćni a ishranu planira specijalista strukovni nutricionista dijetetičar na nedeljnom nivou.
Dnevni jelovnik se sastoji od doručka, voćne užine, ručka i popodnevne užine. Svakodnevno se obračunava i planira energetska i nutritivna vrednost obroka koja prema Pravilniku mora da zadovolji 75% dnevnih energetskih potreba dece predškolskog uzrasta (računato kao prosek dece od 1 do 7 godina) i 90% potreba u vitaminima i mineralima.
Takođe se normira udeo grupa namirnica u procentima i procentualni odnos belančevima, masti i ugljenih hidrata u nedeljnom obroku kao i prosečna težina dnevnog obroka.
Voće je u dečjem obroku zastupljeno svakodnevno kao i mlečni napitak. Popodnevne užine se sastoje od pečenih ili kuvanih slatkih i slanih kolača i napitaka a ručak može biti kombinacija glavnog jela sa mesom, salatom i hlebom, supe/čorbe sa mesom/ribom i prilogom od povrća ili supe/čorbe sa musakom od raznog povrća sa mesom i salatom. Doručak se pravi kao namaz od visokokvalitetnih namirnica (mlečnih proizvoda, jaja, povrća, ribe ili mesnih proizvoda). Sve namirnice koje ulaze u sastav dečijih obroka se nabavljaju od dobavljača koji takođe rade po HACCP sistemu.
Jela su prilagođena dečijem uzrastu u pogledu ukusa i korišćenih začina i u skladu su sa podnebljem i godišnjim dobom u kome su planirana. Takođe se vodi računa o izboru namirnica (daje se prednost visokokvalitetnim namirnicama) dok je udeo slatkiša ograničen u skladu sa preporukama referentnih ustanova.
Način pripreme poštuje očuvanje biološke vrednosti hrane što znači da nema pohovanja, prženja u dubokoj masnoći, korišćenja zaprški, izbegava se prekomerna termička obrada i sl. Obroci se spremaju svakodnevno a vreme od završetka pripreme do serviranja je minimalno čime se postiže očuvanje biološke vrednosti hrane i smanjuju zdravstveni rizici.
Svi radnici koji rade na pripremi i serviranju hrane podležu redovnim sanitarnim i zdravstvenim pregledima u skladu sa zakonom , svakodnevno se vrši dezinfekcija radnih površina, posuđa i opreme u kojoj se priprema ili čuva hrana .
TERMINI OBROKA SU:
doručak :od 09h do 09,30h
voća užina:od 11h do 11,30h
ručak:od 14h do 14,30h
popdnevna užina:od 16h do 16,30h
JELA IZ KUHINJE NAŠE VILE.