Ishrana u Našoj Vili

 Ishrana u predškolskoj ustanovi „Naša Vila“ usklađena je sa Normativom o ishrani predškolske dece , hrana se priprema se po sertifikovanom HACCP sistemu u samostalnoj kuhinji u okviru predškolske ustanove.

Na realizaciji ishrane dece rade dva kuvara-glavni i pomoćni a ishranu planira specijalista strukovni nutricionista dijetetičar na nedeljnom nivou.

Dnevni jelovnik se sastoji od doručka, voćne užine, ručka i popodnevne užine. Svakodnevno se obračunava i planira energetska i nutritivna vrednost obroka koja prema Pravilniku mora da zadovolji 75% dnevnih energetskih potreba dece predškolskog uzrasta (računato kao prosek dece od 1 do 7 godina) i 90% potreba u vitaminima i mineralima.

Takođe se normira udeo grupa namirnica u procentima i procentualni odnos  belančevima, masti i ugljenih hidrata u nedeljnom obroku kao i prosečna težina dnevnog obroka.

Voće je u dečjem obroku zastupljeno svakodnevno kao i mlečni napitak. Popodnevne užine se sastoje od pečenih ili kuvanih slatkih i slanih kolača i napitaka a ručak može biti kombinacija glavnog jela sa mesom, salatom i hlebom, supe/čorbe sa mesom/ribom i prilogom od povrća ili supe/čorbe sa musakom od raznog povrća sa mesom i salatom. Doručak se pravi kao namaz od visokokvalitetnih namirnica (mlečnih proizvoda, jaja, povrća, ribe ili mesnih proizvoda). Sve namirnice koje ulaze u sastav dečijih obroka se nabavljaju od dobavljača koji takođe rade po HACCP sistemu.

Jela su prilagođena dečijem uzrastu u pogledu ukusa  i korišćenih začina i u skladu su sa podnebljem i godišnjim dobom u kome su planirana. Takođe se vodi računa o izboru namirnica (daje se prednost visokokvalitetnim namirnicama) dok je udeo slatkiša ograničen u skladu sa preporukama referentnih ustanova.

Način pripreme poštuje očuvanje biološke vrednosti hrane što znači da nema pohovanja, prženja u dubokoj masnoći, korišćenja zaprški, izbegava se prekomerna termička obrada i sl. Obroci se spremaju svakodnevno a vreme od završetka pripreme do serviranja je minimalno čime se postiže očuvanje biološke vrednosti hrane i smanjuju zdravstveni rizici.

Svi radnici koji rade na pripremi i serviranju hrane podležu redovnim sanitarnim i zdravstvenim pregledima u skladu sa zakonom , svakodnevno se vrši dezinfekcija radnih površina, posuđa i opreme u kojoj se priprema ili čuva hrana .

 TERMINI OBROKA SU: 

doručak :od 09h do 09,30h

voća užina:od 11h do 11,30h

ručak:od 14h do 14,30h

popdnevna užina:od 16h do 16,30h

JELA IZ KUHINJE NAŠE VILE.

 

 

 

 

 

 

 

 Ćufte u paradajiz sosu i bareni krompir

Ćufte u paradajiz sosu i bareni krompir

Salata od svežeg kupusa

Salata od svežeg kupusa

Pita sa jabukama

Pita sa jabukama

Juneća supa

Juneća supa

Voćni kolač sa višnjama

Voćni kolač sa višnjama

Musaka od boranije sa dodatkom pavlake

Musaka od boranije sa dodatkom pavlake

Voćni kolač sa jabukama

Voćni kolač sa jabukama

Čorba od karfijola i brokolija

Čorba od karfijola i brokolija

Namaz od ajvara pečenice i krem sira

Namaz od ajvara pečenice i krem sira

Lazanje

Lazanje

Carska pita (proja)

Carska pita (proja)

Đuveč sa junećim mesom

Đuveč sa junećim mesom

Čupavci

Čupavci

Kiflice sa sirom

Kiflice sa sirom

Pečeni pileći batak i krompir pire

Pečeni pileći batak i krompir pire

Sezonsko voće

Sezonsko voće