Reč stručnjaka

Dileme oko igračaka…

U svakoj kući u kojoj ima dece igračke su predmeti s posebnim značenjem. One nisu tu samo kao ukras, niti služe samo za zabavu, već imaju značajnu ulogu u razvoju dece. Pomoću igračaka deca «prerađuju» svoja životna iskustva, vežbaju razne životne veštine, razvijaju maštu i uče. Važno je da u kući postoje raznovrsne igračke koje će deca koristiti u zavisnosti od svojih razvojnih potreba.
Koliko igračaka ima u vašem domu? Da li ih je mnogo ili malo? Gde ih držite? Koje je mesto u kući određeno za njih?
Kakve igračke vaša deca naročito vole? Male, velike, plišane, meke, tvrde, drvene, plastične, one koje prave buku, one koje imaju mehanizme? Da li vole igračke koje sama naprave, slikovnice, knjige?
Da li se vaš ukus poklapa s izborom vašeg deteta? Šta radite sa igračkama koje se vama ne sviđaju, a vaše ih dete želi?
Šta radite s igračkama kada ih je previše? Šta radite kada dete izgubi interesovanje za njih: bacate ih, poklanjate, sklanjate ih dok ih se dete ne uželi?  
Da li televizor i kompjuter smatrate dobrim igračkama za dete? Kako ta dva aparata, ukoliko ih imate u kući, utiču na vašu decu?
Da li u vašoj kući postoje igračke kojima se i vi rado igrate? Da li se uključujete u dečje igre? Da li s detetom pravite igračke? Da li tada koristite materijale poput kutija, različitog papira, komadića plastike ili drveta?

Dok razmišljate o igračkama setite se i ovoga:

Vreme koje provede s vama u pravljenju igračaka biće vašem detetu, kada odraste, nezaboravna uspomena iz detinjstva. Ono što sami napravimo ima potpuno novu vrednost, jer je prilagođeno nama, a u stvaranje smo uneli i deo sebe. Lutke se mogu praviti od delova odeće, od tkanine ili drveta, a kao materijal za igračke poslužiće različita ambalaža, papir, kutije, plastelin koji možemo sami da napravimo. Delovi za neku društvenu igru koje ćete napraviti s decom mogu biti lepši od igre koju biste kupili, a dete će sigurno biti zainteresovano da učestvuje u tome.

Kako da sami napravite plastelin

Potrebno je:
4 šolje brašna, 1 šolja soli, 1,5 šolja vode i prehrambena boja po želji.
Priprema:
Svi sastojci se zamešaju u čvrsto testo. U dobro zatvorenoj posudi ono se može čuvati i do nedelju dana. Prednost ovog plastelina je u tome što se može napraviti velika količina materijala u različitim bojama, pa se deca mogu igrati do mile volje. Napravljene predmete možete osušiti ili ispeći u rerni, oslikati akrilnim bojama, lakirati i slično.
Ovakve aktivnosti, pored toga što su stvaralačke, opuštaju decu i razvijaju finu motoriku.

(Iz knjige Verice Sekulić «Budite dobar roditelj svom detetu i sebi» u izdanju «Kreativnog centra»)